ZÁSADY PODÁVÁNÍ ŽELEZA PŘI LÉČBĚ JEHO NEDOSTATKU

Preparáty železa se podávají na lačno (1hod.před jídlem).
Zapíjet je možné ovocnou šťávou nebo ovocným čajem, ne čajem klasickým nebo mlékem.
Lze současně podávat vitamin C, který zlepšuje vstřebávání železa do organismu.
Léčbu je nutné přerušit v období akutního onemocnění dýchacích cest, při průjmu nebo zvracení.
V průběhu podávání preparátů železa se mohou objevit stolice zbarvené do černa nebo tmavé skvrny na zubech. Obojí vymizí samo po dokončení léčby.

POTRAVINY BOHATÉ NA ŽELEZO (obsah Fe v mg/100g potraviny)
Cereálie – sušenky (2,0), kukuřičná mouka (2,0), celozrnný chléb (2,0), sojová mouka (12,0)
Vnitřnosti – jehněčí játra (10,0), hovězí játra (10,0), hovězí jazyk (3,5), ledvinky (5,7), mozeček (2,8)
Sušené ovoce – mandle (4,2), arašídy (2,0), švestky (2,9), sušené fíky (3,0), ořechy (2,3)
Jiné potraviny – droždí (4,9), pohanka (7,1), šípkový protlak (7,7), hrozinky (3,5), kakaový prášek (12,0), kokos mletý (10,0), mák (12,0)
Masné výrobky – jelita (2,1), husí játra a paštiky (5,5), trvanlivé salámy (5,0), játrová paštika (8,7)
Luštěniny – boby (9,0), hrách (6,0), fazole (8,5), bílé fazole (6,7), čočka (7,1)
Maso – koňské maso (7,0), hovězí (5,5), libové maso (2,1), drůbež (2,0), kančí (2,2)
Zelenina – kapusta (2,2), řeřicha (2,5), špenát (4,0), brambory (1,3)
Ryby/korýši – mušle (4,5), sardinky (3,2), uzené ryby (2,2), mořské ryby (0,5-2,0)

DENNÍ POTŘEBA ŽELEZA
Děti do 10-ti let……..10mg
Adolescenti…………….chlapci 15mg, dívky 18mg
Dospělí…..muži do 50-ti let 10mg
ženy do 50-ti let 15mg
ženy po menopauze 10mg
těhotné ženy 30mg
kojící ženy 15mg